Wellness a fit » Chudnutie | 10. apríla 2008

Jablčný ocot: Trik, ktorý funguje

Jablčný ocot: Trik, ktorý funguje

Aj keď ste vo svete diét nováčikom, o  zázraku menom jablčný ocot ste už museli počuť. Vraj tlmí chuť do jedla, drží tuky v bezpečnej vzdialenosti od bokov a to všetko bez námahy, len vďaka pár požitým lyžičkám kyslastej tekutiny.

No uznajte, nebolo by skvelé, keby to tak skutočne fungovalo? Asi nečakáte, že to bude až také jednoduché a, pravdaže, nemýlite sa. Ale aj keď jablčný ocot nie je zázračný, zdraviu bezpochyby prospieva. A štíhlej línii veru tiež.

Čo je vo fľaši?
Jablčný ocot vzniká procesom kvasenia čerstvých pomliaždených jabĺk. Hoci výsledný produkt nájdete aj v čírej podobe, skutočne kvalitný ocot spoznáte až podľa zlatohnedého zafarbenia a usadeniny na dne fľaše. A čo cenné nájdete vo vnútri?

V tekutine sa nachádza veľké množstvo kyseliny octovej, hodnotnej pre jej antibakteriálne účinky. Popri potláčaní škodlivých baktérií jablčný ocot zároveň pomáha uchovávať prirodzenú živú mikroflóru v tráviacom systéme. Napriek kyslej chuti ocot preventívne zabraňuje prekyslenému žalúdku, v tele totiž pôsobí zásadito.

Uľahčuje boj s nadváhou
To, čo robí z jablčného octu užitočného pomocníka pri chudnutí, je vláknina pektín. Po požití táto látka v žalúdku nabobtná, čím prirodzene utlmí pocit hladu. Pektín navyše pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Na správne fungovanie metabolizmu má priaznivý dopad vysoký podiel vitamínov skupiny B, proti infekciám a na zlepšenie imunity pôsobí céčko a kyselina listová. Spomedzi minerálov a stopových prvkov má v jablčnom octe svoje zastúpenie sodík, fosfor, vápnik, horčík, železo a predovšetkým draslík, dôležitý pre správnu činnosť svaloviny srdca.

Nešetrite na zdraví
Ak chcete pocítiť účinky jablčného octu v maximálnej možnej miere, investujte do kvality. Popri farbe sa riaďte aj etiketou výrobku. Všetky výživové vlastnosti si zachováva jedine ocot bez tepelnej úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Nájdete ho v predajniach so zdravou výživou a jeho použitie v kuchyni je univerzálne.

Wanda TIP:
Kam dnes na rýchly a chutný obed?

Ponuku obedových menu nájdete na Menu.sk

Pri redukčnej diéte sa odporúča vypiť každé ráno nalačno pohár vody s 1 PL octu (nápoj si môžete pre chuť prisladiť lyžičkou medu). Inak sa jablčný ocot skvele hodí do dressingov, omáčok či na dochutenie pokrmov studenej kuchyne. 



Autor: Claire

Zdieľať na Facebooku
 
Vymodelujte svoj plochý zadok: Dá sa...

Ďalšie články zo sekcie  Wellness a fit | Chudnutie

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@wanda.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.