Wellness a fit » Chudnutie | 17. augusta 2012

Diétny tip: Ako používať stéviu?

Určite ste už počuli o tzv. zelenom cukre. Za týmto názvom sa skrýva rastlina stévia cukrová alebo stévia sladká, ktorá u nás zažíva nevídaný boom. Vo svete je síce známa už dlhšie, ale až s narastajúcim trendom zdravšieho životného štýlu získala na mene.

Stévia v mnohých podobách
Odkedy Európska únia schvália stéviu ako povolený produkt, náš trh doslova zaplavila. Zoženiete ju najmä v bioobchodoch a na internete, kde sú jej možnosti skutočne široké. Stévia sa predáva v podobe cukru, prášku, tabletiek, kvapiek i ako sušená rastlina, bez problému si ju ale môžete i vypestovať. Ponúkajú ju aj klasickí predavači na našich trhoch a za jednu rastlinku v kvetináči dáte len niekoľko eur.

Stévia je výnimočná práve tým, že ide o prírodný produkt, ktorý je dostatočne sladký. Je teda zrejmé, že nemá žiadne kalórie a je vhodná aj pre diabetikov. Ak chcete vedieť o stévii ako takej viac, vráťte sa k nášmu článku Vypestujte si diétny cukor na okne. Zistíte, že má okrem iného aj výborné zdravotné účinky.

Ako ju využiť?
Ak vám táto otázka napadla, odpoveď je veľmi jednoduchá - využiť ju môžete takmer na všetko. Stévia je schváleným sladidlom, a tak sa môže pridávať prakticky do všetkých druhov potravín a nápojov. Na pultoch obchodoch ju nájdete v sladených nápojoch, ľadovom čaji, jogurtoch i žuvačkách, doma ju môžete použiť obdobne. Niekoľko jej lístkov, prípadne cukor zo stévie si môžete pridať do čaju i kávy, pri varení ňou môžete dochutiť všetko, čo chcete mať sladké. To znamená biely jogurt, puding, ovocný šalát i cesto na koláč, stévia je vhodná dokonca aj na konzervovanie. Keďže má schopnosť ustálenej sladkosti aj pri vysokých teplotách, pri varení či pečení s ňou nebudete mať problém.

Zmeny v kuchyni
Myslite však na to, že v prípade tejto zelenej rastliny i produktoch z nej je dôležité naučiť sa dávkovať, pretože má až 300-krát sladšiu chuť ako rafinovaný cukor. Povedané v približných množstvách, do šálky vám stačí pol tabletky, prípadne dve kvapky extraktu alebo dva sušené lístky. Buďte pripravení aj na jemnú zmenu chuti - stévia totiž nie je klasickým cukrovým sladidlom. Skúsenosti hovoria, že si na ňu treba zvyknúť a zatiaľ čo v čaji je to bez problému, káve dodáva špecifickú príchuť.

Dietári i diabetici
Stévia sladká je výbornou možnosťou je diabetikov, ktorí sa musia vyhýbať rafinovanému cukru, pre svoj nulový obsah kalórií si však nájde miesto aj u dietárov. Dokonca je dokázané, že znižuje chuť na tabak a alkoholické nápoje, čo je už plusom navyše. Za vyskúšanie to rozhodne stojí a ak máte nejaké skúsenosti, podeľte sa o ne v našej diskusii pod článkom.

Autor: Grace

Zdieľať na Facebooku
 
Trik na rýchly orgazmus: Poznáte ho?

Ďalšie články zo sekcie  Wellness a fit | Chudnutie

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@wanda.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.