Wellness a fit » Chudnutie | 6. júla 2012

Čo treba vedieť o stévii?

Čo treba vedieť o stévii?

Boom zdravšieho životného štýlu je to už celé roky, a tak ste mu možno prepadli aj vy. Meníme biele pečivo za to celozrnné, sladkosti nahrádzame ovocím, miesto prílohy servírujeme zeleninu alebo šalát. Plusov, ktoré hrajú vo váš prospech, je ešte viac a jedným z nich je i menej rafinovaného cukru v strave a pitnom režime. Od umelých sladidiel však ruky preč a skúste staviť na stéviu. Táto rastlinka nie je ničím novým, no u nás predsa až teraz zažíva veľkú slávu.

Prečo až teraz?
Stévia cukrová alebo aj stévia sladká je rastlina známa už dlhé roky, no na našom trhu nebolo povolené pridávať ju do výrobkov. Kompetentným chýbali potrebné výskumy, ktoré by preukazovali jej netoxickosť, no všetko sa zmenilo v minulom roku. Európska únia ju schválila ako povolené sladidlo do jedál i nápojov, a tak sa môžeme tešiť z ďalšej možnosti, ako zdravo znížiť prísun rafinovaného cukru do tela.

Čím je stévia výnimočná?
Stévia je zelená rastlinka, ktorej listy majú výraznú sladkú chuť, 300-krát sladšiu ako klasický cukor. Používajú sa čerstvé, sušené i mrazené listy, pričom v sušenej podobe majú asi najsladšiu chuť. Do jednej šálky čaju alebo kávy sa pridávajú asi 2 - 3 lístky, no netreba sa sústreďovať na samotnú rastlinku. Pokiaľ stéviu nechcete pestovať doma - čo nie je vôbec zložité - stačí zájsť do vhodného obchodu a vybrať si z ponuky. Stéviu ponúkajú vo forme prášku, tabletiek i kvapiek, pričom všetky produkty z nej pripravené si zachovávajú prírodnú sladkosť s takmer nulovým obsahom kalórií.

Vhodná pri diéte
Spomínaná hodnota nula kalórií iste upúta pozornosť nielen tých, ktorí chcú niečo urobiť pre svoje zdravie, ale aj všetkých, čo chcú schudnúť. Stévia totiž funguje ako skvelá náhrada cukru, ktorý je často problémom našej nadváhy a tak je odporúčaná pri znižovaní hmotnosti. Človek sa nemusí vzdať sladkej chuti, no cukor z taniera a pohára takmer vylúči.

Iste ste postrehli, že odkedy EÚ schválila používanie stévie v potravinárstve, objavila sa aj na obaloch vybraných výrobkov. Niektoré hnedé nápoje, ľadové čaje alebo džúsy sú osladené práve touto rastlinkou a pýšia sa tak nizučkým obsahom cukrov a malým počtom kalórií. V bioobchodoch nájdete aj niečo na zakusnutie s obsahom stévie, no kým sa ponuka na trhu rozšíri, môžete skúsiť stéviu vo vlastnej kuchyni. Dochutíte ňou nielen ranný nápoj, ale aj cesto na koláč, čím výrazne znížite jeho energetický obsah.

Ďalšie plusy stévie
Stévia za pokus rozhodne stojí, aj keď treba od začiatku vedieť, že chuti cukru sa tak celkom nevyrovná. Keďže jej obsah je čisto prírodný, rafinovanému cukru nemôže úplne konkurovať a ako hovoria skúsenosti, jej chuť sa naplno rozvinie až po prehltnutí lístka. Rozhodne však treba skúsiť a hodnotiť až potom, pretože čo jednému nechutí, môže iný zbožňovať. Za stéviu však hrá fakt, že vám po nej nenarastú zbytočné tukové vankúšiky, s ktorými budete musieť po čase bojovať a takisto to, že sa z nej nekazia zuby a môžu ju konzumovať aj diabetici. Zo zdravotného hľadiska pomáha hojeniu rán, má antibakteriálne účinky a pomáha aj zmierňovať migrénu. Plusov je viac ako dosť, takže čo poviete - skúsite ju?

Autor: Grace

Zdieľať na Facebooku
 
Hlúposti, ktoré dokážu rozbiť...

Ďalšie články zo sekcie  Wellness a fit | Chudnutie

Praktická Žena.sk

Trápi Vás nadváha?

Vypočítajte si BMI

cm
kg

Neviete čo znamená BMI? Kliknite, a dozvite sa viac

Kontakt na redakciu

redakcia@wanda.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.